Kjeks

Ingredienser

  • Smør, uten salt - 200g
  • Sukker - 100g
  • Brunt sukker - 200g
  • Vaniljeekstrakt - 2ts
  • Egg, store - 2
  • Mel - 300g
  • Bakesoda - 1/2ts
  • Bakepulver - 1/2ts
  • Smil melkesjokolade, Freia - ~80g
  • Sjokolade - 200g
  • Salt
  • Havsalt, flak

Fremgang

  1. Smelt 200g smør i en kjele på medium varme, rør ofte, vent til smørret først skummer også brunes. Det skal lukte nøttette. Hvis det lukter som vanlig smør må du la den stekes lengre. Hell i en bolle og la smørret kjøles ned litt til det er lunket nok til å føle på (samme temperatur som et varmt bad), cirka 10 minutter.
  2. Pisk sammen 300g mel, 1/2ts bakesoda, 1/2ts bakepulver og 1/2ts salt i en bolle.
  3. Legg til 200g brunt sukker og 100g sukker sammens med det brune smørret. Pisk med en elektrisk stavmikser på medium til røren blir homogen, cirka 1 minutt. Legg til 2 store egg (romtemperert) og 2ts vaniljeekstrakt mens du øker hurtigheten på stavmikseren til medium-høy. Pisk til røren blir lysere og tykkere, cirka 1 minutt. Reduser hastigheten til lav; legg til tørre ingredienser og pisk nok til å kombinere ingrediensene. Mix inn ~80g smil som har blitt hakket til små biter og 200g sjokolade (helst 72% kakao) med en tresleiv eller en gummislikkepott. La deigen hvilke i romtemperatur i minst 30 minutter slik at melet får tid til å hydreres. Deigen kommer til å se veldig tynn ut først, men kommer til å tykknes mens den hviler.
  4. Sett en rist i midten av ovnen og varm ovnen til 190°C; plasser et bakeark på ett stekebrett. Lag deigballer med en iskremskje og plasser dem på stekebrettet med avstand mellom hver ball slik at du kan forme ping-pong baller med hendene. Ikke flate ut ballene; kjeksen kommer til å spre seg ut mens de stekes. Strø litt havsalt på hver kjeks (ikke for mye).
  5. Bak kjeksen til kantene er gyldenbrune og faste mens kjernen enda er myk, 9–11 minutter. La avkjøle på stekebrettet i 10 minutter. Hvis du tar de av stekebrettet med en gang får ikke bunnen nok tid til å bli fast, og kjeksen blir mer ustabil. Etter 10 minutter kan du ta de av stekebrettet og legge de på en rist. Repeter med resten av deigen. Her er det viktig å bruke et uoppvarmet stekebrett med nytt bakeark hver gang.

Deigen kan bli laget 3 dager i forveien; dekk til og hold kjølig i kjøleskapet-eller frys opp til 3 måneder. La deigen varmes opp til romtemperatur før du steker den.